Gå til hovedindhold

Spirrevippen

I Spirrevippen vil vi gerne lære lige præcis dit barn at kende. Her i vores 0-6 års institution er overskriften faglighed, fællesskaber og forskellighed, med fokus på dit barns trivsel, leg, læring, udvikling og væredygtighed. Vores stabile og engagerede personale glæder sig til at modtage jer.

Højtlæsning

Indhold

    Velkommen til 0-6 års institutionen Spirrevippen. Vi har plads til 17 vuggestuebørn og 30 børnehavebørn. Der er stor mangfoldighed i børnegruppen og engagerede forældre. I Spirrevippen har vi i øjeblikket en opdeling i to grupper: 
    - Muslingerne med 12 børn mellem 0-3 år - 3 pædagoger og 1 medhjælper
    - Tanglopperne med 30 børn mellem 3-6 år - 3 pædagoger og 2 medhjælpere

    Vi er optagede af relationer, fællesskaber, læringsrum og leg. Vi prioriterer selvhjulpenhed, udeliv året rundt, krop og bevægelse samt sprog og sprogmotorik.  

    • Som noget særligt er vi optagede af det enkelte barns væredygtighed – og hvad betyder det så? Det handler om at være dygtig til at være ”sig”. At barnet bliver anerkendt og respekteret som lige værdigt. At dets meninger bliver tillagt betydning og dermed er med til at danne grundlag for beslutninger i det daglige samvær.

    • Vi er gode til at skabe rum til fordybelse, fordi vi prioriterer at være opdelt i mindre grupper i løbet af dagen, samtidig vægter vi en tydelig struktur, så børnene herigennem kan orientere sig.

    • I Spirrevippen følger vi barnet på vej med nærvær og tryghed.

    • Når dit barn skal starte i skole, har vi et rigtig godt samarbejde med Kragelundskolen og Skåde skole, således, at vi hjælper dit barn godt på vej ved overgangen til skolen.

    Traditioner og særlige dage

    I Spirrevippen har vi opbygget nogle gode traditioner, og vi oplever stor tilslutning fra både forældre og bedsteforældre. Ud over de mere generelle traditioner som påske, fastelavn, julefest med Luciaoptog m.m. har vi bl.a.:

    • Pyjamasdag, hvor børnene møder op i nattøj og har deres bamse og dyne med
    • Plantedag, hvor vi sammen med bedsteforældrene pynter legepladsen med alt fra frugttræer til blomster og grøntsager
    • Æblefest, hvor vi samler æbler og laver alskens lækkerier
    • Børnenes motionsdag, som foregår på det lukkede stisystem, og hvor vi ser, om dit barn går i tomgang efter bare en omgang
    • Sommerfest, hvor vi holder et brag af en afskedsfest for de kommende skolebørn
    • Forældrearbejdsdag, hvor vi hygger og får lavet en masse manuelt arbejde, inde og ude, og som hjælper os i hverdagen. Vi slutter dagen af med hyggelig fællesspisning

    Sådan ser her ud

    Vi har nogle gode fysiske rammer både ude og inde. Vi har en stor legeplads omkranset af træer og buske. Der er en dejlig bålplads, som bliver brugt flittigt. Vi har ligeledes et atrium, hvor det fortrinsvis er de yngste børn, der leger. Der er gode motoriske udfordringer med mulighed for at klatre i træer, forcere bakker, grave kanaler, lege med pinde, lege gemmeleg, gynge og cykle. Vi tager gerne maling og papir med på legepladsen, ligesom vi sagtens kan læse bøger ude.

    • Vi har for nylig indkøbt en ladcykel, så vi kan tage af sted på tur med 4 børn i området.

    • Indendørs har vi gymnastikrum, fællesrum og indrettet et sprogrum til fordybelse med dialogisk læsning, spil og leg.

    • Derudover har hver gruppe sin egen stue, som består af to rum således, at de kan spise i mindre grupper, lave legegrupper og andre aktiviteter, som kræver fordybelse og ro. 
    Leg
    Regnvejr
    Selvhjulpenhed
    Maling
    Højtlæsning

      Det skal være rart at komme ind i Spirrevippen, så derfor lægger vi vægt på at starte hyggeligt.

      • Vi åbner på en stue og tilbyder morgenmad i tidsrummet kl. 6.45-7.30
      • De aktiviteter, vi tilrettelægger om morgenen, kan være historielæsning, lege med magneter, modellervoks ved et bord og andre stille aktiviteter.
      • Der er tid og ro til de vigtige daglige beskeder omkring nattesøvn, hvornår barnet er stået op og andre beskeder, som er vigtige for at personalet kan tage bedst vare på dit barn netop den dag.
      • Kl.8 åbner de øvrige stuer og dagens aktiviteter kan begynde. Børnene har stor indflydelse på dagens aktiviteter, da vi gør meget for at imødekomme deres ønsker og ideer.
      • Vuggestuebørnene og de yngste børnehavebørn tilbydes frugt, brød og vand ca. kl.9
      • Vi er glade for udelivet og mange af de pædagogiske aktiviteter foregår ude. Grupperne tager på skift på ture ud i nærmiljøet. Det kan være gåture, cykeltur eller bustur. Vi tager gerne madpakker med og nyder en frokost i det grønne – også om vinteren.
      • I vuggestuen spiser børnene frokost kl. 10.30 og i børnehaven kl. 11.00.
      • 13.30 spiser vi eftermiddagsmad, som er madpakker hjemmefra
      • I løbet af eftermiddagen tager vi afsked med børnene, og vi vægter, at der siges farvel til både store og små kammerater. Der foregår stadig aktiviteter, men disse er børneinitierede, fordi vi vægter børns leg.
      • 15.30 samles stuerne på tværs med de tilbageværende børn og personale.
      • 15.30-17 Vi hygger med de børn der bliver hentet sidst på dagen. Det kan være højtlæsning eller at vi leger på legepladsen.  

      I Spirrevippen får vi – Mad på fad – dvs. at vi får maden udefra. Det er en sund frokost som består af forskellig slags pålæg, fisk/kød/vegetarisk samt friske grøntsager og frugt. Vi får hver dag leveret friskbagt rugbrød.

      Om eftermiddagen har børnene madpakke med hjemmefra. Her er det vigtigt, at I som forældre, er opmærksomme på hvad det er jeres barn har brug for, for at kunne få en god eftermiddag, hvor barnet har fået noget god energi i form af rugbrødsmad, grøntsager og frugt. Vi serverer vand eller mælk. Vi har nul sukkerpolitik i vores vuggestueafdeling. Til gengæld kan der være særlige undtagelser i børnehaven, det være sig fastelavn, påske og jul.

      Vi spiser i mindre grupper, det vigtigste ved et godt måltid er at skabe en god stemning omkring bordet. Vi taler om det, der er på fadet, hvilke farver der er, hvordan det mon smager, om der er nogen, der har lyst til at være madmodige. Det er okay, at der er noget barnet ikke kan lide.

      Hver mandag laver den ældste børnegruppe mad på bål. Her de med til at skrælle, snitte, røre og ælte. Herigennem får børnene opøvet deres finmotorik, lært om forskellige råvarer, øvet mål og vægt, lært om forskellige konsistenser og de forskellige grundsmage. En skøn aktivitet, som skaber fællesskab.

      Vi stemmer om det

      Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.

      Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost
      Kostpolitik - Skåde-Højbjerg Dagtilbud

      Forældresamskabelse

      Det er vigtigt for os i Spirrevippen, at alle er glade for at komme her, og at vi kan lide at være sammen. I fællesskab med jer forældre, vil vi skabe de rammer, hvor lige netop jeres barn trives og udvikles. For at dette lykkes bedst muligt, afholder vi samtaler fordelt ud over barnets tid i Spirrevippen.

      • Opstartssamtale - inden barnet skal starte i Spirrevippen, hvor vi bl.a. får afstemt forventninger
      • Dialoghjulssamtaler
        • 9-14 måneder
        • 2,9 – 3 år. På vej mod børnehave indeholdende sprogvurdering
        • 5 år. På vej i skole
      • Der er altid mulighed for en samtale, hvis behovet opstår
      • Vi vægter den uformelle snak om dagligdagen - hvordan er dagen er gået, hvordan har de sovet m.m.
      • Vi tager ikke snakke om børnene, når de er til stede, da det kan skabe utryghed i barnet

      Vi har et årligt forældremøde, hvor der også er valg til forældrerådet. Så hvis du gerne vil have indsigt og indflydelse, er det her du har mulighed for at stille op. Forældrerådet konstituerer sig på det førstkommende forældrerådsmøde, og finder ligeledes en repræsentant til Dagtilbudsbestyrelsen.

      Det er også på dette forældremøde, at de enkelte stuer laver oplæg om hvad der arbejdes med i børnegruppen.

      Som forældre er du også velkommen til at deltage i en tur, eller komme med input i hverdagen. Vi har haft forældre som har spillet musik, lært dem spanske sange, arrangeret Bamsehospital m.m.

      Få indflydelse på hverdagen

      I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed. 

      Vi har et årligt forældremøde, hvor der også er valg til forældrerådet. Så hvis du gerne vil have indsigt og indflydelse, er det her du har mulighed for at stille op. Forældrerådet konstituerer sig på det førstkommende forældrerådsmøde, og finder ligeledes en repræsentant til Dagtilbudsbestyrelsen.

      Det er også på dette forældremøde, at de enkelte stuer laver oplæg om hvad der arbejdes med i børnegruppen.

      Her er nogle andre relevante pjecer:
      - Respekt for grænser
      - Rask eller syg

      "Jeg er imponeret over Bushøjs høje faglighed og lyst til at udvikle sig. Muslingerne er lige blevet observeret af en tredje part. Konklusionen var, at stuen kunne bruges som model for vuggestuer generelt ift. evnen til at være i børnehøjde og nærhed til børnene. Som mor til et muslingebarn gør det mig glad og jeg føler mig tryg. Derudover så arbejdes der med Kolbs læringscirkel og integrering af pædagogiske fokusområder i stuernes daglige gøremål. De har lavet et 'score board', som viser hvor der er og hvor de gerne vil hen. For mig summer det af faglighed og seriøsitet. Endelig så er det mit indtryk at personalet har det godt sammen." - Forældrerådsformand og mor til børn i Bushøj. 

      Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

      Aarhus Kommune fører tilsyn med vores og de øvrige dagtilbud i kommunen.

      Herunder kan du læse om, hvordan vi arbejder med opmærksomhedspunkterne i vores tilsyn frem mod det nye uvildige tilsyn.

      Vi arbejder med en tydelig organisering i børnehaven, særligt i forbindelse med overgange og rutiner

       Vi arbejder med at skabe en tydelig og tryg hverdag for børnene, hvor alle medarbejdere ved, hvad deres rolle er, og hvilke børn de har ansvar for – både i hverdagsrutiner og i leg og aktiviteter. Det skal sikre, at børnene møder voksne, der er nærværende, engagerede og møder dem med passende forventninger.

      Ledelsen laver en plan for, hvordan personalet fordeles og samarbejder i hverdagen. Planen bliver løbende evalueret og justeret, så den passer til børnegruppen og deres behov.

      Vi arbejder samtidig med at de fysiske rammer understøtter strukturen – fx med tydelige legeområder og overblikstavler for både børn og voksne. Vi gør ventetid mere overskuelig for børnene gennem visuel indretning – fx ’fodspor’ som angiver, hvor mange børn, der kan stå i kø og hvor de skal stå.

       

      Vi har fået renoveret vores legeplads, så den nu indbyder til endnu flere lege og motorisk udfoldelse. Vi arbejder med at gøre legemiljøerne let at afkode for børnene. ’Hvad kan jeg lege her?’ Som fx med kæphestene. Her inviterer de mere til en ridetur, end hvis de står i et hjørne af skuret.

       

      Balance mellem opsyn/sikkerhed omkring børnene og rum til fordybelse og leg med børnene i positive samspil

      Vi vil sikre, at børnene både er trygge og har mulighed for at lege og fordybe sig i ro sammen med nærværende voksne. Derfor arbejder vi med en tydelig organisering af de voksne i hverdagen.

      Sådan gør vi:
      De voksne har forskellige roller, som hjælper med at skabe et godt læringsmiljø for børnene:

      • Overbliksvoksen: Har fokus på børnenes sikkerhed og overblik over hele gruppen.
      • Fordybelsesvoksen (barn/børnegruppe): Går i dybden med et enkelt barn eller en mindre gruppe børn.
      • Fordybelsesvoksen (aktivitet): Sætter gang i og deltager i en konkret aktivitet med børnene.
      • Praktisk voksen/flyver: Hjælper til, hvor der er brug for det, og støtter op om de andre voksne.

      Alle ved, hvad der forventes af dem i deres rolle, så børnene oplever en tryg, rolig og engageret hverdag.

       

      Organiseringen med fordybelsesvoksne giver ro og nærvær i aktiviteter med en gruppe børn. Her laves der hyldeblomstsaft.

       

      En fordybelsesvoksen leger dukkehospital med en mindre gruppe børn

       

      Inspirerende og stimulerende læringsmiljøer, med afsæt i børnenes behov og interesser

      Vi ønsker at skabe spændende og inspirerende legeområder, hvor det er tydeligt for børnene, hvad de kan lege. Huset og legepladsen skal være præget af lege- og læringsmiljøer, hvor alle børn får lyst og mulighed for at lege sammen og blive en del af fællesskabet.

      Vi sørger for, at der er forskelligt legetøj og materialer, som passer til børnenes interesser og inspirerer til leg og udvikling. Vi holder øje med, hvad børnene leger med, og bruger det som udgangspunkt for at indrette læringsmiljøerne.

       

      Mange børn havde spurgt, om de ikke måtte tage deres egen cykel med i børnehaven. Vi fulgte børnenes spor og arrangerede en cykeldag, hvor der blev talt om regler i trafikken og lavet et cykelløb på legepladsen.

       

      Fælles fokus på børnesyn og positive relationer i Spirrevippen

      Vi vil styrke fællesskabet og samarbejdet i Spirrevippen ved at have et fælles fokus på, hvordan vi ser og møder børnene. Målet er, at alle børn bliver mødt med anerkendelse, forståelse og i positive samspil – ud fra deres egne behov og forudsætninger.

      For at sikre dette, arbejder personalet med faglig udvikling og refleksion på møder og i hverdagen. Vi bruger blandt andet viden fra forsker Louise Klinge om, hvor vigtig en god relation mellem voksne og børn er for trivsel og læring.

      Lederne støtter medarbejderne i denne udvikling og følger op løbende, så vi sammen sikrer et godt pædagogisk miljø for alle børn.

        

      I børnehaven arbejder med børnenes perspektiv og medbestemmelse. Husets stuer skulle have nye navne med havtema. Børnene kom med en række forslag og så blev der holdt børnevalg, hvor de stemte om navnet på stuen. Det blev Kaskelothvalerne.

        

      Børnene var optagede af ’hvem kan hoppe højest’, ’hvem kan stable mest…’ osv. Det gav idéen til at lave vores egen rekordbog, hvor vi blandt andet byggede det højeste tårn og lavede den længste slange af børn.

       

      Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

      Sidst opdateret: 3. juli 2025